6. Koulunkäynti Yhdysvalloissa

Koulunkäyminen Yhdysvalloissa voi alussa tuntua pelottavalta ja jopa ahdistavalta, sillä opiskelet kokonaan englannin kielellä ja koulutustyyli on erilainen. Suomessa oppitunneilla opiskelijat yleensä istuvat hiljaa ja kuuntelee mitä opettajalla on sanottavaa, mutta Yhdysvalloissa opettajat haluavat osallistuttaa opiskelijoita enemmän keskusteluihin ja kertomaan omia mielipiteitään asioista. Suomalaiselle keskustelu oppitunneilla voi tuntua ahdistavalta, sillä ei halua vastata kuitenkaan väärin, muistan itse ainakin tunteneeni tällä tavalla. Toinen asia mikä itselläni ainakin tuotti vaikeuksia opiskeluni alussa, oli opettajien aksentit, mutta niihinkin tottuu ajan myötä. Yhdysvalloissa koulutehtävien määrä vastaa hyvin samaa mitä Suomessa on yläasteella, mutta osa tehtävistä on kuitenkin vaikeampia. Suomessa yhdellä kurssilla on muutama isompi tehtävä, mutta Yhdysvalloissa on koko ajan pienempiä tehtäviä, pistokokeita, tenttejä ja isompia esseitä ja projekteja. Koulutehtäviä oli tosi paljon ja itse ainakin jouduin tekemään koulutehtäviä joka päivä, tai muuten olisin tippunut kärryiltä. Koulutehtävien määrä tietenkin vaihtelee kursseittain. Isoimpia tenttikausia ovat midtermit ja final examit.  Midtermit ovat yleensä lukukauden puolessa välissä ja final examit  lukukauden lopussa. Midtermeissä ja final exameissa mennään läpi siihen asti opittuja asioita. Tentit voivat olla joko netissä tai kirjallisesti oppitunnilla. Kolmas asiaa mikä eroaa koulunkäynnistä ovat, että USA:ssa kursseja ei järjestetä yhdessä rakennuksessa, niin kuin Suomessa, vaan siellä on monta rakennusta isolla alueella. Yliopistokampukset voivat olla monen hehtaarin kokoisia ja itselläni oli matkaa oppitunneille asuntolalta 1km. Kuten SAMK:ssa  niin Yhdysvalloissa myös käytetään erilaisia oppimisalustoja ja järjestelmiä, mutta niiden käyttöä opetellaan yleensä orientaatioviikolla. Omassa vaihtokoulussani oli käytössä Canvas-niminen oppimisalusta, joka oli hyvin nykyaikainen SAMK:n Moodleen verrattuna ja oli erittäin helppo käyttöinen.  

 

Vinkkejä opiskeluun Yhdysvalloissa: 

 • Kursseille kannattaa mennä joka päivä, sillä läsnäolo vaikuttaa arvosanaan
 • Saavu ajoissa luennoille
 • Kutsu opettajaasi ” Professor,  sukunimi…” 
 • Nosta kätesi ja odota opettajan lupaa sanoa vastaus.
 • Pidä katsekontaktia opettajan kanssa, sillä näytät olevan kiinnostunut opetetuista aiheista
 • Pidä puhelin piilossa
 • Kysy opettajalta apua, jos et ymmärrä jotain
 • Kommunikoi tunneilla opettajan kanssa ja ryhmätöissä
 • Tee koulutehtävät ajoissa
 • Tee isompia koulutehtäviä vähän joka päivä, älä odota viimeiseen päivään asti
 • Älä huijaa koulutehtävissä tai tenteissä

 

Opiskelukustannukset ovat Yhdysvalloissa erittäin suuret, mutta Magellanin kautta hakevien vaihto-oppilaiden ei onneksi tarvitse lukukausimaksuja maksaa. Lukukausimaksut tietenkin vaihtelevat yliopiston ja sijainnin mukaan, mutta lukukausimaksut pyörivät 1000€ – 30 000€ tai enemmän. Vaihto-opiskelijoiden ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja, mutta emme kuitenkaan ihan ilmaiseksi pääse Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Vaihto-opiskelijoiden pitää itse maksaa asuminen, ruokailu, vakuutukset, terveydenhuolto ja oppikirjat. Asumis- ja ruokailukulut pystyt tarkistamaan oman vaihtokoulusi nettisivuilta tai blogipostaus 3:sta. Oppikirjojen hinta tuli itselleni ainakin ihan puskista, sillä yksi oppikirja voi maksaa jopa 200€, joten tähän kannattaa varautua!!! Onneksi kirjoja pystyy ostamaan toisilta opiskelijoita esim. Facebook-ryhmissä, yliopiston kirjastosta pystyy lainaamaan tai ostamaan oppikirjoja ja yksi hyvä tapa on ”vuokrata” kirja esimerkiksi Amazonista.  

USA:ssa opinto-pisteistä puhutaan nimellä ”credit hours”. Yksi credit hour vastaa kahta opintopistettä Euroopassa. Yhtenä lukuvuotena pitää ottaa vähintään kahdentoista credit hourin verran kursseja (kurssit ovat yleensä 3-4 credit houria). USA:ssa arvosanat annetaan kirjaimittain, mikä eroaa Suomen numeroarvosanoista. Yksi kirjainarvosana vastaa tiettyä määrää pisteitä ja kun nämä lasketaan yhteen, saadaan keskiarvo eli GPA (Grade Point Average). 

Arvo-sanat ovat A-F: 

A= 4 pistettä, vastaa Suomen 5-4 arvosanaa 

B= 3 pistettä, vastaa Suomen 4-3 arvosanaa 

C= 2 pistettä, vastaa Suomen 3-2 arvosanaa 

D= 1 piste, vastaa Suomen 2-1 arvosanaa 

F= 0 pistettä/hylätty 

Joillakin kursseilla ei ole ollenkaan arvosanaa, vaan niistä annetaan hyväksytty/hylätty merkintä. Jokaisella kurssilla opettaja antaa ”syllabuksen”, jossa kerrotaan kaikki tärkeät tiedot kurssista. Jossa kerrotaan esimerkiksi; mitä kurssi sisältää, koska opettajalla on ”office hours” eli koska opettajaa pääsee tapaamaan, tehtävien deadlinet ja tenttipäivät. 

Yhdysvalloissa luokka tasojen nimet menevät seuraavasti: 

Freshmen: yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijoita (yleensä vaihto-oppilaat lasketaan tähän myös, vaikka olisikin ylemmällä luokalla omassa koulussa).  

Sophomore: yliopiston toisen vuoden opiskelijoita.  

Junior: yliopiston kolmannen vuoden opiskelijoita.  

Senior: yliopiston neljännen vuoden opiskelijoita

 

Sisar- ja veljeskunnat

Yhdysvalloissa opiskelu eroaa myös, sillä, että heidän yliopistokampuksillaan on erilaisia sisar- ja veljeskuntia. ”Sorority” = sisarkunta ja ”Fraternity” = veljeskunta, joista puhutaan myös nimellä ”Greek Life”.  Sisar -ja veljeskuntien tunnukset koostuvat kreikkalaisista kirjaimista.  Sisar- ja veljeskunnat ovat varmasti tulleet sinulle tutuiksi kaikista amerikkalaisista elokuvista. Elokuvissa kuvataan todella hyvin, mitä ”Greek Life” on, mutta kerron hieman tarkemmin, mitä kaikkea siihen oikeasti kuuluu.

Sisar- ja veljeskunnilla on erilaisia sääntöjä ja niitä pitää noudattaa. Sisar-ja veljeskunnilla voi olla oma talo  ”Frat House” tai ”Sorority House” tai jokin muu tila järjestön toiminnalle. Sisar- tai veljeskunnan jäsenyys on elinikäinen, ellei mene rikkomaan sääntöjä ja voit olla mukana vain yhdessä järjestössä.  Sisar- ja veljeskunnan jäsenet ovat aina samaa sukupuolta. Jäsenien pitää aina auttaa toisiaan, oli sitten kyseessä tulevaisuuden työpaikka tai koulupaikka. Jäsenet valitaan haastattelemalla ja valitut jäsenet pääsevät koeajalle. Koeajan aikana he tekevät erilaisia tehtäviä, jotka eivät välttämättä ole parhaimmasta päästä. Mikäli läpäiset koeajan, niin pääset osallistumaan liittymisrituaaliin. Sisar -ja veljeskuntien tehtävä on järjestää erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi urheilutapahtumia ja juhlia. He myös tekevät paljon töitä hyväntekeväisyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *