9. Turvallisuus

Turvallisuusasiat ovat hyvin erilaisia Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.  Tietenkin maalaisjärjellä pärjää USA:ssa, mutta suomalaiset voivat useasti aliarvioida maiden väliset turvallisuuserot. Yhdysvalloissa rikollisuutta tapahtuu enemmän kuin Suomessa, joten on muutamia turvallisuus-asioita joita suomalainen ei edes tajua ajatella. Turvallisuusasioihin kannattaa tutustua ennen vaihtoon lähtemistä, mutta niistä kerrotaan myös vaihtokoulun orientaatiossa. 

 Turvallisuusasioita, joita kannattaa ottaa huomioon : 

  • Lukitse auton ovet, olit sitten ajossa tai parkissa
  • Jos auto hajoaa kesken matkan, lukitse ovet ja soita apua
  • Jos poliisi pysäyttää, älä aloita etsimään ajokorttia ja rekisteriotetta ennen kuin poliisi käskee, sillä autossa heiluminen voi tarkoittaa poliisin mielestä, että olet etsimässä asetta tai muuta vastaavaa.  
  • Älä avaa ovea kysymättä kuka siellä on 
  • Vastaa puhelimeen ”hello” ei ikinä omalla nimellä  
  • Ota aina selvää kaupungin hämäristä osista.  
  • Vältä kulkemasta yksin yliopiston kampuksella pimeällä. Jos ei uskalla kulkea yksin kampuksella on mahdollista soittaa kampuksen henkilökunnalle ja joko kampuspoliisi tai koulun vapaa-ehtoistyöläiset saattavat sinut paikasta A paikkaan B.  
  • Tallenna Yhdysvaltojen hätänumero 911 ja kampus poliisin numero puhelimeesi
  • Lue kaikki turvallisuusohjeet, mitä teille on vaihtoyliopistosta annettu
  • Jos tarvitset henkilöllisyystodistusta johonkin, ota huomioon, että Suomen ajo- ja henkilökortissa tekstit ovat vain suomeksi ja ruotsiksi, joten passi on varmin valinta.

 

Päävastuu turvallisuudesta USA:ssa on paikallisviranomaisilla, joiden ohjeita pitää noudattaa. Yleinen ja maksuton hätänumero Yhdysvaloissa on 911. Normaali varoivaisuus rikollisuuteen liittyen on paikallaan. Tärkeät asiakirjat, lompakot ja muut arvotavaroita kannattaa pitää turvallisessa paikassa. Yliopiston kampuksella on myös omat poliisit ja heihin voi olla myös yhteydessä, heidän numero kannattaa tallentaa puhelimeen ihan varmuuden vuoksi.  Jos passi menee hukkaan, pitää olla yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja oman maan suurlähetystöön. Yhdysvalloissa Suomen suurlähetystö sijaitsee Washingtonissa, pääkonsulaatti New Yorkissa ja Suomen pääkonsulaatti Los Angelesissa.

Lainsäädäntö & aselaki

Suomalainen joka oleskelee tai matkustaa Yhdysvalloissa on USA:n lainsäädännön alainen. Lait vaihtelevat osavaltioittain, joten on hyvä tietää mitä erilaisia lakeja oman vaihtokoulusi osavaltiosta löytyy, mutta näistäkin kerrotaan orientaatiossa. Aselaki on erittäin lepsu Yhdysvalloissa ja tämä ei ole ollenkaan hyvä asia. Kuka vain voi hankkia aseen, jos vain rahaa löytyy. Olemme kaikki lukeneet kauhutarinoita USA:n kouluampumisista ja valitettavasti ne ovat hyvin yleisiä maassa.  Pidä silmäsi auki mahdollisien vaaratilanteiden takia.

Matkavakuutus

Yhdysvaltoihin lähtiessä kannattaa olla hyvä matkavakuutus, sillä esimerkiksi sairaalakulut USA:ssa ovat erittäin kalliita. Itselleni ainakin vaihtokoulu lähetti listan asioista mitä pitää olla vakuutettuna ja mihin summaan asti ja lähetin kyseisen listan vakuutusyhtiölleni.

Itselläni kävi sellainen vahinko, että silmälasini menivät rikki suunnilleen puolessa välissä opiskelijavaihtoa. Minulla oli kuitenkin piilolinssejä mukana jonkin verran, mutta ei riittävästi. Yritin ostaa lisää piilolinssejä USA:sta, mutta se ei onnistunut Suomen optikon reseptillä. Joten jouduin käymään silmälääkärillä USA:ssa, joka tuli maksamaan $200. Valitettavasti vaakutukseni ei korvannut silmälääkärillä käyntiä, mutta he korvasivat kuitenkin silmälasieni hinnan. Tällaisia vahinkoja saattaa käydä, mitä itse ei tule edes ajatelleeksi, joten matkavakuutus kannattaa olla kunnossa!

Liikkuminen

Liikkuminen ilman autoa on hankalaa Yhdysvalloissa, koska välimatkat ovat pitkiä ja kävelyteitä on vähän. VINKKI: Hanki usalaisia kavereita, joilla auto!! Muuten kulkeminen on erittäin hankalaa!! Jos vuokrataan auto, niin pitää olla siihen asianmukainen vakuutus olemassa. Kannattaa ottaa myös huomioon, että alle 25-vuotiaat maksavat enemmän auton vuokrauksesta. Kannattaa myös ottaa selvää eri lakimääräyksistä, promillemääräyksistä, turvallisuusohjeista, nopeusrajoituksista ja puhelimen käytöstä autolla ajaessa. Ota myös huomioon, että nämä lait ja määräykset voivat muuttua eri osavaltioissa.

Täysi-ikäisyys & alkoholilaki

Täysi-ikäisyyden raja vaihtelee osavaltioittain, mutta yleisin raja on 18 vuotta, mutta rikollisoikeuden raja on 16 vuotta. Vaikka ihminen olisi täysi-ikäinen, niin alkoholia pystyy ostamaan yleensä vain yli 21-vuotias henkilö. Suomessa ollaan tarkkoja alkoholilain kanssa, mutta niin myös USA:ssa Yksi tärkeä asia muistaa alkoholiin liittyvistä laeista, on että mitään alkoholijuomia ei saa juoda julkisilla paikoilla!! . Vaikka Suomessa saakin juoda alkoholia julkisilla paikoilla, niin se ei tarkoita, että niin saa tehdä Yhdysvalloissa. Eri yliopistoilla on erilaisia sääntöjä alkoholiin liittyen esim. asuntoloissa, mutta niistä kerrotaan hyvin orientaatiossa tai asuntolakokoontumisissa. Asuntolaan liittyviä alkoholi ohjeita kannattaa noudattaa, sillä pahimmassa tapauksessa sinut voidaan heittää pois asuntolasta.  

Säätilat

Yhdysvalloissa esiintyy ympäri vuoden poikkeuksellisia säätiloja, kuten esimerkiksi lumimyrskyjä, helleaaltoja, hurrikaaneja ja tornadoja. Suomessa ei olla totuttu hurrikaaneihin ja tornadoihin, mutta Yhdysvalloissa ne ovat yleisiä. Kannattaa ottaa selvää, mitä tehdään hurrikaani/tornadovaroituksen aikana ja mihin mennään suojaan. Asuntoloissa on yleensä hyvät ohjeet ja ne kannattaa lukea huolella läpi. Tornadon tai hurrikaanin sattuessa paikalle ihmiset suojataan bunkkereihin tai muuhun turvallisempaan paikkaan. Joillakin yliopistoilla on myös mahdollisuus saada viestejä, joissa kerrotaan, esim. jos tornado on tulossa tai jos koulu on suljettu jostain syystä. Yhdysvallat on iso maa ja sääolotilat vaihtelevat myös riippuen siitä missä on. Etelä-USA:ssa on lämmintä suurin osan aikaa vuodesta, mutta Pohjois-USA:ssa taas säätilat vastaavat Suomen säätiloja. Tornadokausi keskilännessä on huhti-kesäkuussa ja itärannikolla taas kesä-marraskuussa. Länsirannikolla maanjäristykset ovat myös mahdollisia. Isomman maanjäristyksen sattuessa kannattaa kuunnella viranomaisien ohjeita. Jos USA:ssa sataa lunta edes 1cm, niin koulut suljetaan ja tämä on suomalaisen näkökulmasta erittäin outoa. Koulut voivat olla suljettua useita päiviäkin, koska kukaan ei uskalla liikkua mihinkään. 

 Lähteet:

Yhdysvallat-opas , Suomi Seura r.y. & Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto r.y. 2002

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *