1. Vaihtohaku Yhdysvaltoihin

Miksi kannattaa hakea Yhdysvaltojen opiskelijavaihtoon? Syitä voi olla monia; halu opiskella englanniksi, parantaa omaa englannin kieltä, kokea usalainen yliopistoelämä, sinua kiinnostaa eri kulttuurit ja kansainvälisyys, jne. Itselläni on ollut jo pienestä pitäen ollut unelma opiskella USA:ssa, kokea opiskelijan elämä siellä ja matkustella ympäriinsä. Halusin myös asua pitemmän aikaa USA:ssa, joten pääsin tutustumaan maahan ja sen kulttuuriin vielä enemmän, mitä ei välttämättä pelkällä USA:n lomamatkalla tapahtuisi. Pitempään ulkomailla asuminen kasvattaa ihmistä myös hyvin paljon. Jos itselläsi on pieninkään mielenkiinto lähteä USA:han vaihtoon, niin se kannattaa, sillä sille kokemukselle ei kukaan pysty laittamaan hintaa!! 

 

 Mikä Yhdysvaltojen vaihto? 

Jos olet opiskellut Satakunnan ammattikorkeakoulussa vuoden verran, niin voit hakea opiskelijavaihtoon. Opiskelijavaihto kestää yleensä 1-2 lukukautta. Yhdysvaltojen opiskelijavaihto tapahtuu Magellan-nimisen vaihto-ohjelman kautta. Magellanilla on Yhdysvalloissa yhteensä 17 yhteistyöyliopistoa, jotka ovat eri puolilla USA:ta. Koulutusalat vaihtelevat eri yhteistyöyliopistoilla. Yliopistojen tarjontaan pitää perehtyä kunnolla, jotta löydät parhaimman yliopiston missä vaihto-opiskella. Kaikki opintojaksot mitä teet opiskelijavaihdon aikana, on tarkoitus hyväksilukea SAMK:n opintojaksoihisi. Tämän takia myös kannattaa perehtyä eri yliopistojen opintojaksojen tarjontaan. Ennen vaihtoon lähtöä kannattaa keskustella tutoropettajasi ja/tai hops- vastaavasi kanssa hyväksiluettavista kursseista. Tällä tavoin varmistaa, että SAMK:sta valmistuminen tapahtuu ajallaan, eikä pitkitä opiskeluaikaa.  

VINKKI: Kun olet valitsemassasi kursseja vaihtoyliopistossasi, ota huomioon, että kurssit ovat kerrottu numeroina ja mikä numero on ensimmäisenä kertoo minkä vuoden kurssi se on. Esimerkiksi 312 = tarkoittaa kolmannen vuoden kurssia. Jos kurssinumerossa on jokin kirjain esim. W, se tarkoittaa kirjoituskurssia. Itse en tiennyt tästä asiasta ja menin valitsemaan vaikeimmat kurssit koko vaihtoyliopistossa.  

 

Hakuprosessi 

Opiskelijavaihtohaku Yhdysvaltoihin on kolmivaiheinen. Hakuprosessin ensimmäisessä vaiheessa teet hakemuksen SoleMOVE:ssa, toisessa vaiheessa tehdään opiskelijavaihtohakemus Magellanille heidän nettisivuillaan ja kolmannessa vaiheessa yhteistyöyliopisto Yhdysvalloissa joko hyväksyy tai hylkää hakemuksesi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon muun muassa; opintomenestyksesi SAMK:ssa, kielitaitosi, opintojesi soveltuvuus ja omat perustelusi. Ensimmäistä kertaa opiskelijavaihtoon hakevat ovat ensisijalla hakuprosessissa. Jos sinulla on riittävästi opintopisteitä opiskeluvuosiin verratessa ja motivaatioita lähteä opiskelijavaihtoon, niin on hyvät mahdollisuudet päästä opiskelija-vaihtoon.  

SoleMOVE Apply  

SAMK:ssa opiskelijavaihtohaku on yleensä tammikuusta helmikuuhun. Opiskelijavaihtoon haetaan SoleMOVE-järjestelmän kautta. Löydät SoleMOVEn SAMK:n Intra sivujen kautta, opiskelijan palvelut     –> International SAMK –> ulkomaille –> SoleMOVE Apply. SoleMOVE-järjestelmään kirjaudutaan omilla SAMK:n tunnuksilla. Intrasta löytyy myös selkeät ohjeet SoleMOVE-järjestelmän käyttöön. Opiskelijavaihtohakemus täytyy tehdä huolellisesti, virhe hakemusta tehdessä voi olla esteenä opiskelijavaihtoon pääsyssä. Hakemukseesi tarvitset valokuvan ja noin yhden sivun motivaatiokirjeen englanniksi. Motivaatiokirjeessäsi tulee ilmetä, miksi sinut pitäisi valita opiskelijavaihtoon, miksi haluat ensimmäiseen hakutoiveeseesi ja miten kyseisessä hakutoiveessa tarjottavat kurssit sopivat sinut opiskelusuunnitelmaasi. Jos sinulla ei ole ollut kieliopintoja SAMK:ssa, niin sinun tarvitset todistuksen kielitaidoistasi.  

Magellan haku 

Magellanin haussa tehdään sähköinen hakemus Magellanin omilla nettisivuilla. Sähköisen hakemuksen löytää osoitteesta, www.magellanexchange.org –> Students –> Apply –> Application Process. Magellanin hakemuksen tekeminen on yksi työlläimistä vaiheista vaihtohaussa ja se kannattaa täyttää huolellisesti, ohjeiden mukaan. Ensimmäistä kertaa kirjautuessa  Magellan järjestelmään sinun pitää luoda itsellesi käyttäjätunnus ja salasana. Sinulla pitää olla haussa ykköskohde ja tämän lisäksi kaksi muuta mahdollista kohdetoivetta. Kohdetoiveita kannattaa harkita tarkkaan, sillä voit lähteä mihin tahansa kolmesta vaihtoehdosta. Hakemuksessa mainitaan ”application processing fee”, siitä ei tarvitse huolehtia, sillä SAMK hoitaa tämän maksun puolestasi. Yhdysvaltojen vaihtoasioita hoitava SAMK:n kansainvälisyyskoordinaattori, hyväksyy ja lähettää hakemuksen eteenpäin. Kun Magellanin hakemusaika päättyy, kestää suunnilleen 1-2 viikkoa, kun saat tietää mihin ystäväyliopistoon sinut on valittu.  Jos sinulle tulee hakemuksen aikana kysymyksiä, niin kannattaa olla yhteydessä SAMK:n kansainvälisyyspalveluihin.  

 Apurahat 

SAMK tukee opiskelijavaihtoasi kahdella eri tapaa; apurahalla ja hoitamalla lukukausimaksusi kohdeyliopistossa. Kun olet lähdössä Yhdysvaltoihin opiskelijavaihtoon, niin pystyt hakemaan apurahaa SAMK:lta. Apuraha maksetaan yhtenä summana, ennen opiskelijavaihtoon lähtemistä. Kun saat tietää opiskelijavaihtoon pääsystäsi, niin sinun pitää tehdä sähköinen apurahahakemus SoleGRANTissa. SoleGRANTiin kirjaudutaan samalla lailla kuin SoleMOVEen, mutta yläreunasta painetaan SoleGRANT kohtaa.  

Alla olevasta linkistä pääset tulostamaan check listin, Yhdysvaltojen opiskelijavaihtoa varten. Check listin avulla pysyt paremmin kartalla, mitä asioita sinun pitää vielää hoitaa ennen lähtöä, vaihdon aikana ja vaihdon jälkeen.

CHECK LIST

HUOM! PIDÄ HUOLI, ETTÄ OLET SAANUT KAIKKI VAIHTOHAKUUN LIITTYVÄT ERI OSAT VALMIIKSI DEADLINEEN MENNESSÄ!!!

Lähteet: 

Satakunnan ammattikorkeakoulun Intra sivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *