8. Kulttuurishokki

Lyhyellä ulkomaan matkalla uusi maa on kiehtova ja luo uteliaisuutta ja aiheuttaa harvoin henkistä pahoinvointia. Monen kuukauden opiskelijavaihdossa olo on aivan toisenlainen tilanne. Ensimmäiset viikot uudessa maassa ovat vähän niin kuin lyhyellä turistimatkalla olo, kaikki uusi on mielenkiintoista ja pienet ongelmat eivät haittaa. Tätä jaksoa sanotaan ”kuherruskuukaudeksi” ja sen pituus vaihtelee yksilöittäin. Tämän kestoon vaikuttavat ulkomailla oleskelun pituus ja se miten paljon toisen maan kulttuuri eroaa omasta. Jos toisen maan kulttuuri on hyvin samanlainen kuin oman maan kulttuuri, niin poikkeavaisuuksia on vaikeampi huomioida ja tämän takia kuherruskuukausi voi jatkua pitkäänkin. Jakso kestää kahdesta viikosta jopa puoleen vuoteen.  

Kulttuurishokin huomaa yleensä sitä, että pienimmätkin asiat vieraassa kulttuurissa alkavat ärsyttää. Ne asiat, jotka vaikuttivat aluksi kiehtovilta, muuttuvat vastenmielisiksi ja järjettömiksi. Aloitat vertaamaan eri asioita oman kulttuurisi piirteisiin ja kaikki mikä poikkeaa sitä, ärsyttää. Kulttuurishokin saadessa haluat vain vetäytyä omiin oloihisi ja välttää kontaktia vieraan maan kulttuurin ja ihmisten kanssa. Oireita ovat muun muassa väsymys, unettomuus, vihan tunne ja yksinäisyys. Oireet vaihtelevat yksilöittäin ja oireet voivat kestää monta kuukautta tai siitä ei pääse eroon lainkaan. 

Pikkuhiljaa pahin vaihe menee ohi ja alat ymmärtää, että et pysty mitenkään omalla toiminnalla muuttamaan tilannetta. Pahimman vaiheen jälkeen alat hyväksyä vieraan kulttuurin tapoja ja olosuhteita. Ymmärrät myös niiden taustoja ja alat toimia niiden mukaisesti. Paras tapa päästä kulttuurishokista eroon, on löytää uusia kiinnostavia asioita vieraasta kulttuurista tai esimerkiksi aloittaa uusi harrastus. Täydelliseen vieraan kulttuurin sopeutumiseen voi mennä vuosia, mutta se ei ole mahdotonta. Lopussa vieras kulttuuri tuntuu omalta ja toimit siinä yhtä hyvin kuin omassakin.  

Jotkut vieraassa kulttuurissa toimivat taas eivät huomaa lainkaan kulttuurishokkia. Tämä voi johtua siitä, että vietät aikasi ihmisten kanssa, jotka edustavat samankaltaista kulttuuria kuin omasi ja tutustuminen vieraaseen kulttuuriin jää vähälle. Elinolosuhteetkin voivat vastata oman kulttuurisi elinolosuhteita ja ongelmatilanteet jäävät vähäisiksi. Jos vieraassa maassa asuessa toimii ”turistina” eli esimerkiksi tutustuu lähialueen nähtävyyksiin pinnallisesti, jää vieraan kulttuurin kokeminen kokonaan pois. 

 

Kulttuurishokki voi myös iskeä, kun palataan takaisin kotimaahan. Tätä kutsutaan paluushokiksi. Kun vietetään pitkä aika ulkomailla, niin voi olla vaikea sopeutua takaisin oman maan kulttuuriin. Paluushokki voi iskeä pahemmin kuin alkuperäinen kulttuurishokki. Kotimaassa on voinut tapahtua paljon muutoksia ja ne vaativat sopeutumista. Kun on tutustunut toisen maan kulttuuriin, niin ulkomailta palatessa näkee oman maan kulttuurin myös erilaisin silmin. Kun näkee oman kulttuurinsa uusin silmin, niin huomaa paremmin, että mitkä asiat ovat hyvin ja mitkä huonosti. Kun on kerran tutustunut toiseen maan kulttuuriin, niin itsellä on avarampi kuva maailmasta ja helpompi tutustua uusiin kulttuureihin. Itselläni ei tullut kulttuurishokkia Yhdysvaltojen mentäessä, mutta sain paluushokin tultuani takaisin Suomeen. Paluushokkiini vaikutti useita asioita; 1. Olin tottunut olemaan vaihtokavereideni kanssa olemaan 24/7 tekemisissä ja yhtäkkiä heitä ei enää ollutkaan, 2. Palasin Suomeen joulukuussa eli pimeimpään ja kylmimpään aikaan vuodesta ja olin tottunut Alabaman lämpöön ja valoisuuteen, 3. Alabamassa kaikki olivat ystävällisiä, hymyilivät ja ihan tuntemattomat ihmiset kyselivät miten voin, mutta Suomessa kaikki elävät omassa kuplassaan ja eivät missään nimessä puhu tai hymyile tuntemattomille ihmisille. Tietenkin oli ihana palata omaan kotimaahansa, mutta olin tottunut elämääni Yhdysvalloissa ja minun oli erittäin vaikea tottua taas Suomessa elämiseen. Teemahaastatteluissa opinnäytetyötäni varten monet haastateltavat sanoivat myös saaneensa paluushokin Suomeen tultaessa, mutta ei kuitenkaan saanut kulttuurishokkia Yhdysvaltoihin mentäessä.  

Kulttuurishokkia ei kannata pelätä, sillä se on osa luonnollista uuteen kulttuuriin sopeutumista. Kulttuurishokkia voi ehkäistä valmistautumisella ja opettelemalla vastaanottavaa kulttuuria eri teoksista, joista saa perustietoa uuden maan kulttuurista. Toinen tapa ehkäistä kulttuurishokkia on puhumalla jonkun kanssa, joka on jo kokenut saman ja osaa kertoa paremmin toisen maan kulttuurista. Kolmas tapa on tapaamalla vastaanottavan kulttuurin edustajia ja antamalla heidän kertoa oman maansa kulttuurista. 

 

Lähteet: 

Frisk ja Tulkki,  Kulttuuriavain. 2005

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *